Šta je niša ili niche?

Ako ste čitali bilo koji forum, blog ili stranicu koji ima ikakve veze sa izradom, SEO ili monetizacijom web sajta, tj. kako da zaradite koju paricu od svog sajta onda ste vidjeli da svi pominju niše. Šta je niša ? Znam da je meni bilo čudno kada sam počeo da se bavim ovom tematikom što svi pominju nišu i kakve izrada sajta ima veze sa kuhinjom? E, pa nema nikakve. Dobro, ima ako je sajt o kuhinjama i kulinarstvu ili skladištenju zimnice!

Niche ili niša

Na engleskom jeziku niša se kaže niche. Zašto ovo pominjem? Riječ sam prvi put vidio kada sam čitao web forume na engleskom pa eto ako naletite da znate šta je.

Šta je niša ?

Šta je niša niche web seoNiša je najčešće udubljenje u zidu  u kojem stoje neke sitnice ali na vidnom mjestu. Niša nije špajz. Niša nije ni hladna ni mračna i može biti u kuhinji, hodniku ili sobi i ona je uvijek izložena pogledima. U našem narodu se prostor koji se zove kuhinja poistovjećuje sa prostorom koji se zove niša. Ovo nije tačno. Kakve veze ima ova priča sa web sajtovima? Nikakve! Pa zašto sam pisao o ovome? Pa zato da objasnim zašto se koristi izraz niša a ne izraz trambolina ili bicikl specijalka.

Šta je niša ?

Izraz niša se koristi zbog toga što u nišu stavljamo (ako imamo imalo smisla za estetiku ili ako imamo ženu u kući:)) slične stvari. Da li su to ikone, slike najdražih, igračkice, cvijeće – nebitno je. Ono što je bitno je da te stvari imaju nešto zajedničko što ih povezuje. Kada pogledamo sliku sa desne strane, šta vidimo? Vidimo figurice (što bi kulturno osvješteni ljudi skloni vajarstvu rekli skulpture). Oblik nije bitan, materijal (mislim da su na gornjoj polici neka zvona a ovo dole je neka grnčarija). Šta im je zajedničko? Da su to figurice. I sad kad imaš u stanu nišu gdje ti stoje figurice kada nabaviš novu figuricu, naravno da ćeš je smjestiti u nišu za figurice! Šta je tema te niše? Figurice!

Šta je niša u web smislu?

Šta je niša niche web seo U web smislu, pod izrazom niša se misli na temu o kojoj će biti web sajt ili blog. Pošto se najbolje nešto shvati na primjeru, evo nekoliko primjera da vidite da li ste shvatili šta pričam!

Primjer 1. Otiđite na ovaj sajt.

Šta je tema ovog sajta, tj. šta je njegova niša?

Odgovor: Njegova niša je ricinusovo ulje.

Primjer 2. Otiđite na ovaj sajt

Šta je tema ovog sajta, tj. šta je njegova niša?

Odgovor: Njegova niša su zanimljivi, popularni video sadržaji.

Znači, sad kad neko kaže niša da znate da je to tema o kojoj je piše na sajtu. Možda ćete primjetiti da ću na kraju (skoro) svakog članka reći OVO JE NAJVAŽNIJI KORAK ZA USPJEŠAN WEB SAJT. Ukoliko želite da zarađujete od oglasa sa vašim web sajtova, blogovima ili forumima, pravi odabir niše je NAJVAŽNIJI KORAK ZA USPJEŠAN WEB SAJT.