Šta je Blogger ili Blogspot?

Ne znam da li postoji iko na ovoj našoj plavoj planeti planeti a da nije čuo za Google. Dobro, dobro postoji ali takvih osoba je sve manje i manje. Zašto pominjem Google u prvoj rečenici?  Zbog toga što su trenutno najveći u svemu što se tiče web servisa. Oni su definitvno najveći, usudio bih se reći najnapredniji i najinovativniji. Pominjen ih i zbog toga što je veliki broj njihovih servisa besplatan!

Jedan od takvih servisa je i Blogger. Blogger je Googlov besplatni servis za blogovanje. Da bi mogli da koristite Blogger dovoljno je da imate Google nalog. Ovako je za sve Googlove servise kao što su Analytics, Webmaster, Adsence i Adwords. O njima ćemo posebno kasnije.

Ukoliko nemate Google mail nalog, vrijeme je da ga otvorite jer je ovo jedini uslov da koristite bilo koji od gore navedenih servisa.

Prednosti Bloggera

Šta su prednosti Bloggera?sta je blogger seo wordpress

Pa prvo besplatan je a svi dobro znamo da što je džabe i Bogu je drago. Ovo je upravo jedna od osobina Googla kao kompanije, jednostavno daju dosta besplatnih servisa. Takav je i Blogger.

Drugo, ne treba ništa da se instalira da bi počeli da budete bloger. Samo se registrujete i krenite sa pisanjem.Što se tiče podešavanja, ona su vezana striktno za kozmetiku, tj. za izgled bloga. Što se tiče ispod platforme, korisnik nema nikakve veze sa tim. Pisao sam već šta je razlika između web sajta i bloga.

Treće, ne morate se brinuti za plaćanje imena domena jer i njega dobijate besplatno. Blogger ima domen blogspot.com a svi blogovi su zapravo poddomeni ovog domena. Ime se bira na isti način kao kod GoDaddy-ja. Ukoliko je slodobno, može biti vaše.

Četvrto, Blogger ima svoju statistiku a i može se integrisati sa Analyticsom i Adsensom što bez nekih posebnih podešavanja. Statistika mu je veoma dobra, pokazuje ko je pristupio vašem blogu, nak oji način, sta je tačno kucao u pretraživaču da dođe do vas što je veoma važno ukoliko se želite ozbiljnije baviti Bloggerom!

Iako je Blogger prvenstveno namjenjen za blogovanje, dosta ljudi ga koristi i za statičke web sajtove što je odlično jer na taj način bitno smanjuju troškove izrade web sajta!

Mane Bloggera

sta je blogger seo wordpressMožemo slobodno da se u prednostima Bloggera ujedno kriju i njegove mane.

Prvo, to što je Blogger besplatan to ne znači da je to džaba. Besplatno znači da ne morate da dajete novac za njega ali ste po pitanju manipulacije i konfigurisanja ograničeni na tačno određen broj mogućnosti. Iako je veoma lijepo što nešto ne morate da plaćate, ukoliko se ozbiljnije krenete baviti webom, ubrzo će vam ova ograničenja dosaditi i počeće te da razmišljate o plaćenom webhostingu.

Drugo, prednost što ne morate ništa da instalirate da bi pokrenuli blog je definitvno prednost na početku vaše web karijere ali kako vrijeme bude prolazilo požećete nešto da uradite ali nećete biti u mogućnosti jer Blogger platforma to jednostavno ne podržava!

Treće, jedna od možda najvažnijih stvari koja odbija ljude koji se malo ozbiljnije bave webom od Bloggera je ta da bi se ubacile reklame na vaš blog, potrebno je da se ispoštuju određena pravila. To su mogu biti maksimalno 3 reklame na blogu, da morate da imate određenu količinu teksta po članku i određen broj članaka. Koliko je članaka dovoljno i koliko je teksta potrebno da bude u njima nigdje tačno ne piše i ovo je tema zaista velikog broja diskusija na internetu!

Ma dobar je on…

Početnici obično krenu sa Bloggerom i on im dođe dobra stvar za upoznavanje kako stvari rade na Internetu vezane za web, SEO i slično. Kako budete vaše znanje raslo, tako će se i vaši prohtjevi mjenjati i ako se budete htjeli ozbiljnije baviti i zarađivati na webu, vjerovatno ćete se okrenuti nekog od plaćenih web hostinga!

Generalno gledano Blogger je nešto što morate da bar probate! Hm… To vam je kao Nirvana – svi su je slušali kada su bili sedmi, osmi razred i onda su je prevazišli. To je nešto što jednostavno morate da prođete i dobro je što ste to prošli. Ja lično ne znam nikoga ko sluša Nirvanu a ima više od 20 godina. Jes ‘ da je to žalosno jer je bend dobar ali svi to prevaziđu. Ukoliko se želite baviti zaradom na webu, Blogger je nešto što nikako ne bi smjeli zaobići. Ako zbog ičega, onda zbog lične kulture.

Blogger je dosta velika oblast za pričanje. Pokušaću da pokrijem sve aspekte koje ja lično koristim. Zahvaljujući velikom broju tema, na Bloggeru možete napraviti zaista dobre sajtove! Evo nekoliko primjera:

Sklekovi

Ricinusovo ulje

Jedite zdravo

To je to što se tiče generalne priče! Sada slijedi konkretan rad!