Izbor i promjena teme za Google blog

izbor promjena promena teme blogger blogOk, u prošlom članku smo opisali kako se kreira blog na Google Blogger servisu. Sada ćemo malo opisati kako se mjenja izgled blog i koji je pravi izbor teme za Google blog.

Teme

Tema ili na engleskom template je ono kako će vaš blog izgledati. Kada se napravi blog na bloggeru, postoje već neke unaprijed definisane teme koje korisnik može da koristi.  Teme, tj. izgled blog se može promjeniti u bilo kom trenutku mada bi bilo mudro da se to često ne radi pogotovo ukoliko ste mjenjali neke stvari i posebno ih prilagođavali tako da dobijete izgled bloga kakav želite. Da još nešto razjasnimo template=tema.

Šta su teme?

Ajmo sa tehničkim dijelom. Tema je .xml fajl. Upotrebom tog .xml fajla mjenja se izgled bloga. Naravno, ovaj mehanizam promjene teme je jednostavan i obezjeđen je od strane Google Blogger servisa.  U zavisnosti od toga kako želite da vam izgleda sajt, primjenićete određenu temu.

Najbolje na primjeru da vidite kako se tema mjenja.

Promjena tema na Google blogu

Prvo da vidimo kako se mjenja tema temom koja je već ponuđena. Prvo da vidimo kako sada izgleda blog

Izbor promjena teme za Google blog blogger

Ovaj izgled vam se ne sviđa. U zavisnosti od jezika koji koristite na bloggeru meni u koji treba da uđete je predzadnji. Ukoliko koristite engleski, meni se zove template. Nemojte da vas buni ukoliko kod vas piše drugačije jer naziv zavisi od toga koji jezik koristite. Kliknite na Template.

izbor promjena teme blogger google blog

Tu se vidi trenutno kako izgleda blog za desktop i mobilnu verziju. Zašto je ovo važno o tome ćemo poslije. Ponuđene teme su grupisane po nekoj osobini koju je Google mislio da treba da se koristi. Prva grupa je Simple. Kliknite na bilo koju temu koju vidite. Ja sam kliknuo na četvrtu Simple temu. Kada kliknete na temu, otvara vam se novi prozor u kome je prikazano kako će izgledati vaš blog ukoliko primjenite željenu temu.izbor promjena tema blog blogger google

Ukoliko želite da primjenite tu temu, kliknite na Apply to Blog.  Vaš blog sada izgleda ovako.

izbor promjena teme template blogger blog

To je to, promjenili ste izgled svoj bloga.

Promjena tema koja nije defaultna na Google bloggeru

Ovo je korak čisto da promjenimo temu. To znači da ste već pronašli temu koja vam odgovara. Kako primjenitu tu temu na svoj blog?

izbor promjena promena tema blogger blog google Kliknete na template, u desnog gornjem uglu piše Backup/Restore. Kliknite na to.  Otvara vam se novi prozor.

izbor promjena promena tema blogger blogKliknite na Browse i izaberite .xml fajl nove teme. Kliknite na Upload. Važno je da fajl bude .xml a ne .zip fajl inače će vam blogger prijaviti grešku. Kada je sve gotovo, vaš blog ima novi izgled.

izbor promjena promena teme tema blogger blog google

Tema koja je primjenjena sam koristio na sajtu za flash igrice http://peppapigonlinegames.blogspot.com/. Tema se zove Johny Coba Dulu!