Podešavanja domena na Godaddyju

Kada ste već uspjeli da kupite domen, vrijeme je da obavite podešavanja domena. Ova podešavanja se urade jednom i više nema apsolutno potrebe da se ikada diraju osim ako vam naravno đavo ne da mira! Sto ljudi, sto ćudi(dobro ima i ona druga izreka ali ovo moža čitaju i maloljetnici  pa se djeca ne postide i pobjegnu sa sajta) a jedan Godaddy 2 podešavanja!

Podešavanja domena

Postoji naravno više od 2 podešavanja domena na Godaddy-ju ali ja koristim samo 2 pa ću to i da objasnim. Sa ostalim kompanijama koje prodaju domene nisam imao iskustva ali vjerujem da je i kod njih veoma slično! Aj prvo jednu sličicu da ubacimo.

podešavanja domenaOvu sliku ugledate kada se ulogujete na Godaddy i odete na Domains pa onda na Manage my domains. Tu vam onda prikaze sve vaše domene. Šta vidimo na ovj slici? Vidimo ime domena, do kad vrijedi, jel aktivan il nije, jel uključeno automatsko obavljanje, jel zaključan, jel uključena privatnost i jel ima certifikat. ‘ajmo jedno po jedno. Najbolje je da kliknete na domen pa ćemo odatle sve objasniti. Kad kliknete, otvori se nova stranica. I vam izgleda ovako:

podešavanja domenaŠta vama kao početniku treba da podesite ovdje?

Podešavanje domena Auto-Renew

 podešavanja domena wordpress hosting seo godaddyZnate da kad kupuje domensko ime, da ga kupujete/iznajmljujete na određen vremenski period? I kad prođe taj period, oni vam lijepo pošalju mejl tipa “Korisniče, hoćeš ti ovo ponovo da pazariš il’ neš? Jer ak’ neš mi ćemo to da prodamo nekom ko ‘oće!” E, da ne bi dobijali e-mail ovakvog tipa, onda ovo ne dirajte. Naravno, nije problem u mailu, nego u tome da se nešto naplaćuje bez vašeg pitanja. Dobro nije baš ni bez pitanja ali možete lako previdjeti ovu stavku i ostaviti da je auto renew uključen. Ovo je inače automatski uključeno(kao i sve što bi nekako da automatski izvlači pare). Da li vi želite da ovo ostavite samo zbog njihovog maila? Naravno, da vas boli uvo za njihov mail a ne boli vas uvo za svoje pare. Pametno je ovo isključiti. U tom slučaju će vas početi 2 mjeseca prije isteka domena obavještavati. Auto Renew se isključuje ovako: klikneš na Manage ispod dijela na kom piše Auto-Renew. Otvori se novi prozor.  Kliknete na ovaj krug kod Off i onda Save.

Podešavanja domena NameServers

Prvo šta su NameServers? Sjećate se šta je webhosting? Ako ne, prvo na pročitajte par članaka iz uvodnog dijela. NameServers služe da bi se ime domena povezalo sa wehostingom i na taj domensko ime uputilo na lokaciju vašeg web sajta. Ne kontate ništa? Zamislite da dođete u novi grad i tražite nekog čovjeka koji živi na nekoj adresi. E sad, zamislite da pitate nekoga na ulici ovo “Dobar dan,gdje živi Petar Petrović?” Prvo, ko zna Petra Petrovića a  drugo da li baš misli na tog vašeg Petra Petrovića(ako ga nekim čudom i poznajete). Ali ima u tom gradu jedan baja po imenu Baja koji zna gdje svako živi pa i vaš Petar Petrović( za prijatelje Pero). Ako pitate njega za Peru, on će vam odma’ reći ulicu i broj gdje živi Pero. Pero živi tu i tu. I vi tako lako i jednostavno dođete do Pere. Taj baja što zna ko gdje živi se zove NameServer(bar ga tako zovu u Godaddy-ju) i on zna svakog po imenu i zna gdje živi. U web smislu, Pero je web sajt, Baja je NameServer, Perina kuća je webhosting jer tu Pero, tj. sajt živi a vi ste korisnik koji traži Peru, tj. web sajt. Tako u svakom gradu ima Baja i te Baje se međusobno znaju i pričaju. Tako da kad vi pitate iz Pariza za Peru iz Beograda pošto Baja iz Pariza zna Baju iz BG koji zna gdje Pero živi, onda će te i iz Pariza moći da znate gdje živi Pero iz BG. Uh, ovo ko španska serija! OK, objasnili smo šta su NameServeri i šta oni rade. Kada vi kupite domen(Peru), ukoliko imate webhosting(Perina kuća) kod neke druge kompanije, onda vi morate da uputite korisnika ka NameServeru(Baji) te webhosting kompanije, tj. da uputite korisnika koji traži Peru kod vas na Baju koji je u Perinom gradu.  Da podesite ovo kliknite na Manage koji se nalazi u dijeli NameServers. Otvari se nova stranica koja izgleda ovako:

UntitledNavedeni NameServeri su NameServeri Godaddy-ja. Vi želite da unese NS vašeg web hostinga. Kliknite na Custom pa onda na Add NameServer. Ubacite NS vašeg webhostinga i onda Save.

podešavanja domena seo web hosting I to onda izgleda ovako. I to je to. Kada ste ovo promjenili, morate sačekati bar 15 minuta dok se Baje dogovore i to je to.

podešavanja domenaTo je to što se tiče podešavanja domena, bar ona podešavanja koja ja koristim. Možete još da kupite privatnost domena ako vam to zatreba poslije. A što smo ga podesili… Svaka nam čast!