Koliko košta domen?

Koliko košta domen, tj. koliko košta domensko ime za vaš web sajt? Pa sve zavisi. Naravno, kao i kod svake kupovine cilj je da uvijek uštedite što više, tj. da prođete što jeftinije prilikom kupovine. Evo nekoliko činjenica i par savjeta koje ne bi bilo loše da čujete prije nego kupite domen.

Koliko košta domen?

Cijena domena bez popusta je 14,99$. Zavisi od kompanije do kompanije ali tu je to. Možda sam prije pomenuo a možda i ne ali kada kupujete domen, vi ga ne kupujete zauvijek. Vi ga zapravo uzimate na korištenje na neki vremenski period. Tako se može desiti da je neko prije vas već bio vlasnik nekog domena ili da neko bude vlasnik vašeg domena nakon što vaše vrijeme vlasništva istekne. Vrijeme vlasništva? Da znam da zvuči čudno ali tako je. Možda bi bilo pravilnije reći iznajmljivanje domena od kompanije koja se bavi prodajom/iznajmljivanjem domena.

Znači 12,99$+neki dodatak za ICANN. Nećemo objašnjavati šta je ICANN. Važno je da oni dobijaju pare od svakog kupljenog domena bilo gdje u svijetu. Znam da 14,99 i 12,99 ali ako kupuje na godinu dobijate 13% popusta. Zašto baš 13%? Pojma nemam.

koliko košta domen

I to vam dođe 13.17 dolara. I to je to što se tiče kupovine domena za jednu godinu. Jeftinije od ovoga ne može. Dobro, može al onda nije na godinu dana.

Pomenuo sam već da skoro sve kompanije koje se bave prodajom domena i weh hostingom imaju baš često akcije? Kao i u Maxiju kad imaju akciju to se mora istaći na svakom koraku! Maxi to stavi u izlog, na bilbord, na one letke što vam uvale u poštansko sanduče dok ovi što su u bizMisu prodaje domena i web hostinga, oni to stave samo kod sebe na sajtu i na sve moguće oglasne prostore! Znači ako ima popust, to će odmah da vam izbije oči kad odete na njihov sajt.

koliko košta domenI vi naravno, odma’ kontate 5$ za godinu dana, to nije puno, baš sam jeftino prošao i divite se sebi kako ste već uspjeli uštedjeti! A jel vidite ovu zvjezdicu? Znate kako se zove ta zvjezdica? Zove se ubica dječije radosti! A zašto ubica? Pa kad dođete do koraka kada morate da platite vidite ovakvu sliku:

koliko košta domen seo wordpress hosting I onda razmišljate, pa zar nije pisalo 4,99$ za godinu? Pa ako je 5$ za godinu, zar ne bi trebalo biti 10$ za dvije godine?

koliko košta domen seo web hosting sajt

Tačno, Đoko, jeste a u stvari nije.

E, zato je zvjezdica ubica dječije radosti. Na slici na kojoj izbi oči 4,99$ godina, ispod sitnijim slovima piše “Prva godina ako uzmete najmanje 2 godine.”  Ovo je tipična navlakuša jer ima ljudi koji ne gledaju i ne čitaju nego samo klikću a pare odoše kao cirkus iz Balaševićeve pjesme

“Odlaze pare iz našeg lepog PayPalaaa…”

Najjeftiniji domen

Pošto je najmanji vremenski period na koji se kupuje domen godina dana, logično je da se gleda cijena u odnosu na godišnjem nivou. Tako, najjeftinije što možete da prođete na Godaddyju je da kupite neki domen na dvije godine. Tada vam domen košta oko 10$ na godišnjem nivou. Sve ispod i iznad toga se ne isplati bar ne kog Godaddy-ja.

Za ostale kompanije koje se bave prodajom domena, cijene ne znam ali sve je to tu negdje. Često se zna desiti da neka webhosting kompanija u sklopu svoje promocije sa kupljenim web hostingom dobijete domen gratis.

Što se tiče izbora kompanije od koje ćete uzeti domen, nema tu dobrih ni loših kompanija, nego samo skupih i jeftinih.