Niša – kako odabrati pravu nišu?

Sad ću to napisati i na početku! OVO JE NAJVAŽNIJI KORAK ZA USPJEŠAN WEB SAJT!  A zašto? Pa zato što u zavisnosti od sadržaja vašeg sajta, tj. teme kojoj ćete se posvetiti broj posjeta će biti manji ili veći. Samo da vidim da li smo na istim talasnim dužinama – jasno vam je da je ideja da vaš web sajt bude najposjećeniji na svijetu ako ikako može jer više posjeta znači više novca od vašeg sajta? Kakve veze imam izbor niše sa tim?

Niša – kako odabrati pravu nišu?

niša niche seo wordpressPa zamislite da hoćete da otvorite prodavnicu. A svako ko otvori prodavnicu želi šta? Želi da ta prodavnica dobro radi! A kada prodavnica dobro radi? Pa kad mušterije dolaze u nju! A kad mušterije dolaze u nju? Postoji nekoliko razloga: jedini u gradu prodajete to što prodajete, ako još neko prodaje onda je kod vas jeftinije ili pravo fina koka(sa velikim pravim očimaaa) radi kod vas! Ukoliko se pročuje za vašu prodavnicu po dobru, mušterije će dolaziti i vremenom ćete imati stalne mušterije iako su se u međuvremenu možda otvorile i slične prodavnice a vi ste dali otkaz maloj za kasom. Ok, sad ozbiljno. Cura za kasom ima najmanje veze sa dolaskom mušterija ali to što prodajete ima. Ukoliko imalo imate smisla za biznis prvo ćete malo istražiti tržište. Zašto? Pa ne bi bilo baš mudro otvarati prodavnicu za kišobrane ako već postoji 100 prodavnica kišobrana u gradu koje rade onako iako u njima rade super koke! Znači prodavnica kišobrana nije dobar izbor. Trebate prodavati ili davati uslugu za nešto čega nema u prodavnicama ali postoji tržište za to. U tom slučaju, vaša prodavnica će raditi punom parom!

Odabir niše

niša niche seo wordpressKao i sa otvaranjem prodavnice, tako treba da i prilikom pokretanja sajta prvo vidimo čega ima previše na internetu a čega premalo. Prilikom odabira niše, tj. teme vašeg sajta treba da pronađete tematiku koja nije dobro pokrivena a za njom postoji realna potražnja na internetu. Realno gledano sve je teže i teže naći neku temu koju već neko nije obradio.

Ukoliko pronađete temu koju niko nije obradio, ovo ne mora biti dobar znak. Ovo može značiti da niko nije krenuo sa obradom te teme jer za nju ne postoji publika. Ako vam nije jasno, šta ovo znači to znači ovo. Zamislite da napravite web sajt koji pokrivati tematiku popravljanja televizora Čajevac. Tu temu 100% niko nije obradio. A zašto? Ukoliko ste rođeni poslije 1995. šanse da ste vidjeli Čajevac u trgovini su manje od toga da vam padne klavir na glavu dok idete u pozorište! Možda će vam roditelji ili njihovi roditelji pričati kako je Čajevac bio sjajan TV. Uglavnom, tu temu za web sajt niko  nije obradio jer je mali interes za nju! Možda nekoga to i zanima ali to su rijetki! Ponoviću još jednom – RIJETKI! Da li je mislite da li je mudro trošiti vrijeme na pisanje članaka o popravku Čajevca kada to možda zanima 100 ljudi na ovoj planeti? Ne da nije mudro, već je veoma, veoma glupo ako mislite da će vam taj sajt donositi neki novac.

Drugi je slučaj ako se odlučite za nišu koja je previše obrađena, tj. da ima dosta (a možda i previše) web sajtova koji je obrađuju. Šta je tu problem? To vam je onaj slučaj kada otvorite prodavnicu kišobrana a već postoji 100 prodavnica kišobrana koji već imaju stalne mušterije. Tako je i sa web sajtovima. Teško će neko doći na vaš NOVI web sajt koji pokriva temu koja se već obrađuje na 500.000 ostalih web sajtova.

niša niche seo wordpress‘ajd’ da kažemo sad kako odabrati nišu, tj. čim se trebate voditi. Trebate pronaći temu koja nije toliko rastupljena na web sajtovima a interesuje relativno veliki broj ljudi. Nije važno da li ćete pisati o orhidejama, pasulju ili kućnim ljubimcima. Važno je da nema već hiljade sajtova o tome.

Kako mi znamo da nema hiljade sajtova o tome? Zbog toga treba prvo malo istraživati po netu. Ako imate ideju o čemu bi bio vaš sajt, pokušajte naći slične sajtove. Znači Google, ukucajte željeni pojam. Ako na prvoj stranici, u rezultatima imate forume i novine to je siguran znak da nema puno sajtova koji su posvećeni konkretnoj temi. Ok, to je dobro. Sljedeći korak je da vidite koliko se često tražio vaš pojam. Za ovo je najbolje koristiti Google KeywordPlanner Tool koji je u sklopu Google Adwords servisa. O ovome ćemo detaljnije poslije. Uglavnom, tu možete vidjeti koliko je puta taj pojam ili njemu sličan tražen na Googlu. Ako ga niko nije tražio, vjerovatno postoji razlog za to a to je da to nikome ne treba. Ako postoji interesovanje za pojam, onda ste ispunili sve uslove da ta teme postane niša vašeg web sajta.

Naravno, treba biti svjestan da ne postoji formula za pravu nišu. Drugim riječima, za neke sajtove ćete shvatiti da su promašaji i to je nešto što trebate prihvatiti kao dio ovag posla.

Prilikom odabira niše, morate biti svjesni kao i u svakom poslu da su neuspjeli poslovi dio posla. Zbog ovoga je važno da se ne predate ukoliko se nakon nekog vremena ispostavi da vaš sajt nije dovoljno uspješan. Malo ću modifikovati sljedeću rečenicu. Odabir niše je NAJVAŽNIJI KORAK ZA POSJEĆEN I USPJEŠAN WEB SAJT! Pošto uspješnost jednog web sajta mjerimo jedino njegovom posjećenošću, onda je odabir niše zapravo jedini korak koji će odlučiti sudbinu vašeg sajta jer svi ostali koraci su čisto tehničke prirode!