Kupovina web hostinga – kratki vodič

Da bi kupili neki web hosting, potrebno je da imate ispunjene tri “mala” uslova a to su :

  1. domen
  2. paypal račun( može i neki drugi oblik plaćanja ali je paypal najlakši)
  3. novac

 

Kupovina web hostinga – domen

O kupovini domenskog imena sam već pisao u ovom članku http://webzapocetnike.com/kako-kupiti-domen/ ‎ i u kategoriji godaddy (http://webzapocetnike.com/category/godaddy/) možete da pronađete sve potrebne informacije što se tiče domena i domenskih imena.

Da bi mogli da kupite web hosting, potrebno je da tom web hostingu dodjelite domensko ime. Ako vam je ovo malo konfuzno da shvatite, evo jedno glupog primjera. Zamislite da želite da iznajmite poslovni prostor(u našem slučaju web hosting) za svoju radnju a još ne znate ni kako će se radnja(u našem slučaju sajt) zvati. Čiko koji ima prostor u centru grada vam tada kaže “Neozbiljni dečko, smisli bar prvo ime pa onda dođi.”  E, to je to. Dobra stvar je da većina webhostinga prodaje i domene tako da odmah kod njih možete da kupiti i domen prilikom kupovine web hostinga.

Kupovina web hostinga – paypal

Paypal je već odavno svjetski standard za online transfer novca. Nema tu nekakve posebne priče. Za više o paypalu, na sajt paypala ili wiki.

Kupovina web hostinga – novac

U zavisnosti koji hosting kupujete, toliko će vam novca trebati. Nema potrebe da i ovdje bilo šta pametujemo.

 

Ok, krenimo sa kupovinom web hostinga!

Ovo je vodič za HawkHost ali kod većine webhosting kompanija je ovako.

1.

Otiđite na sajt HawkHost.com. Uđite u meni Hosting.kupovina web hostinga

Ovo što vidite 2.99$ to je vjerovatno cijena za 2 godine kada se kupuje. Klikniti Sign up now.

 

2.

Otvara se nova stranica u kojoj se nalazi dio koji je vezan za povezivanje domena sa web hostingom.

kupovina web hostinga

Ukoliko već imate domen, opcija 3 je za vas. Ukoliko nemate, ukucajte u prazno polje domensko ime i kliknete Check. Ovo radi provjeru da li je domensko ime već zauzeto ili ne.kupovina web hostinga

Kliknite Continue.

3.

kupovina web hostinga

 

Izaberite na koji period želite da kupite hosting.
4.
Nakon toga izaberite na kojoj lokaciji želite da bude smješten. Logično je da ako pravite sajt za evropsko tržište da vam web hosting lokacija bude negdje u Evropi, u ovom slučaju Amsterdamu.
kupovina web hostinga
Kada ste sve ovo izabrali, kliknite Continue.
5.
Sada ćete vidjeti ovaj prozor
kupovina web hostingaUkoliko ste nova mušterija, obično će vam negdje pokazivati neki link za promo kod. Ubacite taj kod i uradite validate. Popusti mogu biti od 5% pa naviše. Cifra nije zanemariva pa potrudite se da pronađete ovaj kod. Ukoliko ga ne možete pronaći, probajte na googlu ili https://www.hawkhost.com/web-hosting-specials
kupovina web hostinga
25% popusta nije malo.
6.
Kliknite na CheckOut i nakon toga sljededite korake. Ukoliko nemate nalog na HawkHostu potrebno je da ga otvorite. Ne bojte se, ovo je besplatno. Nakon toga bi trebalo da ima opcija za način plaćanja. Izaberite PayPal. Vjerovatno ima neki Next ili Continue(pošto mi ne treba hosting, korake do 6 sam uradio a poslije nisam). Dobićete mail od njih za narudžbu,  tj. order confirmation.
kupovina web hostinga
Kada platite, dobićete još nekoliko mailova od njih sa informacijama kako pristupiti korisničkom interfejsu web hostinga! Ovaj korisnički interfejs se zove CPanel.
CPanel ćemo obraditi u sljedećem članku.
Na sličan ili identičan način se kupuje web hosting i kod ostalih kompanije koje se bave prodavanje web hostinga. Zapamtite da je izbor uvijek vaš i da su pare vaše!