Kako kupiti domen

Ukoliko vas muči pitanje kako kupiti domen, budite bez brige! Kupovina domena spada u veoma jednostavnu radnju! Koliko jednostavnu pitate se? Pa recimo da kupovina domena traje najviše 2 minute ukoliko sve izvježbani u tome, tj. ako ste ninđža za domene ili 4 minute ako niste izvježbani, tj. ako ste tek prvi put došli da trening ninđicua! 🙂

Šta vam treba da bi kupili domen?

kako kupiti domenDa bi kupili domen, treba vam novac. To je to! A, da! Ne znam od koga ćete vi kupovati domen ali ja kupujem sve domene kod kompanije koja se zove Godaddy. Zašto kod njih? Zato što mi je prijatelj preporučio. Rekao je da je jednostavno i da su najbolji. To je meni bilo dovoljno. Ako vam ovaj naziv Godaddy djeluje tako, hm.. kada da se kulturno izrazim… djeluje tako perverzno i pornografski, niste jedni! I ja sam mislio da me čovjek zeza kada je rekao da kupuje domene kod Godaddy-ja! A i vole se reklamirati da poprsjima bujnih ljepotica 🙂 Da bi kupili domen kod Godaddy-ja, najlakše je da se to odradi preko PayPal-a.

Kako kupiti domen kod Godaddy?

Prva stvar prije nego krenete sa kupovinom domena, naravno morate se registrovati. O tome šta je važno prilikom registrovanja i još nekim savjetima ćemo u posebnom članku. Kada odete na goodaddy.com prva stvar koju videte je ovo.

kako kupiti domenTu ukucate ime domena koji želite da kupite.’ajd’ da vidimo da li je domensko ime domenskoime.com slodobno! Ukucate domenskoime.com i kliknete Search Domain. I onda čekamo rezultat…

kako kupiti domen

Dobre vijesti za vas! Domensko ime je slobodno!!! Kliknite na Continue to Cart. Možete da kliknete i na Select ali onda ponovo morate da kliknete na Continue to Cart. Otvara se novi prozor i tu vas pita da li želite da Protect My Personal Information.  Šta ovo znači objasniću u jednom od sljedećih članaka. Važno je znati da ovu opciju možete i naknadno aktivirati, tj. ako niste kupili i privatnost odmah, možete je kupiti kada za to osjetite potrebu. Na dnu ove stranice piše Continue to Cart.

kako kupiti domenKliknite na to. Otvara se novi prozor.

kako kupiti domenE, sad… Šta sve vidimo na ovoj slici? Ovdje vidimo na koliko uzimamo domensko ime, da li smo uzeli privatnost, naravno kolika je cijena i na koliki vremenski period. Što se tiče ovih zvjezdica pored cijene o tome ćemo u posebnom članku. Domen se kupuje na vrijeme i najmanji period koji možete uzeti je godina dana. Cijena koju vidite sa desne strane je cijena koju ćete zaista platiti. Prema ovome, domensko ime domenskoime.com na dvije godine bez privatnosti košta 20,34$. Kliknete Proceed to Checkout. Kada ovo kliknete otvara se prozor u kome vas pita kako ćete da platite. Pošto ja plaćam koristeći PayPal, kliknem na njega i onda opet ima neki ili Next ili Pay ili tako nešto. Tada vam se otvara PayPal stranica. Kada se logujete, odmah vas pita da li želite da platite Godaddy-ju. Kliknete na Yes ili šta već piše da nastavite. Za ovaj korak nemam slika jer mi se ne kupuje domenskoime.com. Ako nekada budem, kupovao novi domen, ubaciću i odgovarajuće slike. Kada završite sa PayPalom, on vas vraća na Godaddy gdje vas zadnji put pita da li želite da kupiti domen. Kliknite tu na Yes po stotiput želim da kupim domen! Nakon toga oni vam kažu “Svaka čast, kupio si domen care!” I naravno pošalju vam mail da ste uspješno kupili domen!

kako kupiti domen

To je to! Domen  je kupljen!

A šta ako ….

Pisao sam već da ime domena mora biti jedinstveno, tj. da ne može isto ime domena da pokazuje na dva web sajta. Šta to u praksi znači? To znači da ako je neko kupio domensko ime koje ste vi htjeli, onda vi nećete moći da kupite to jer je to već zauzeto. To onda izgleda ovako!

kako kupiti domen

Žao nam je ali jbg niste se prvi sjetili ovog super imena! Ali će vam on odmah dati sugestije za slično. Rekli smo šta je razlika između domenskog imena i domena. ‘ajd’ još jednom da ponovimo. Domensko ime je webzapocetnike.com a domen je .com. Tako će on dati savjete za druge domene( .net, .guru, itd.) A šta ako se vama baš puno sviđa to domensko ime? Uvijek postoji šansa da se domensko ako je zauzeto prodaje. Neka vas ovo ne čudi jer kupovina i prodaja domenskih imena relativno unosan biznis. U jednom od članaka sam već pisao koje se cijene mogu postići ukoliko je neko spreman da plati! Naravno, vas kao početnika ovo ne treba da brine jer lično mislim da ime domena nije toliko važno.

Eto, pokazao sam kako kupiti domen! I samo da se kaže, izbor domeskog imena NIJE najvažniji korak za uspješan i posjećen web sajt.