5 koraka i nekoliko grešaka prilikom izrade web sajta

Prilikom razrade ideje web sajta kao i same tehničke strane izrade sajta važno je da se poštuje određeni redoslijed. Redoslijed je važan jer na taj način možete rasipanje novca smanjiti na minimum. Možda će biti lakše da korake podijelim u dva dijela. U prvom dijelu će biti koraci vezani za nišu i domen a u drugom dijelu će biti koraci vezani za tehnički dio izrade sajta.

niša niche seo wordpress web sajtKoraci vezani za izbor niše i domen za web sajt

Korak broj 1. Istraživanje vezano za nišu. Ovo vam UVIJEK al’ uvijek treba biti prvi korak pri kreiranju novog web sajta. Zašto? Pa zato što na osnovu toga da li ćete izabrati neku nišu tražiti domen, tj. ime sajta koje odgovara toj nišu. Bilo bi veoma glupo imati domen kifle.com a pisati o modi ili svemirskom programu.

Korak broj 2. Kupovina domena. Kupovanje slobodnog domenskog imena koje ima veze sa temom. Poželjno je da domensko ime ima domen .com, .org ili .net. Zašto? Pa ima veliki broj iskusnih web administratora koji smatraju da se .com, .org ili.net domeni bolje rangiraju na Googlu a to je važno jer je Google najveći i poznatiji web pretraživač a to je važno jer ako vam se sajt zove kifle.com onda će on biti prije kifle.info kada neko bude tražio nešto o kiflama. Samo da se zna, ovo nije nigdje napisano od strane Googla ni ostalih pretraživača ali eto ljudi koji imaju više iskustva od mene tako savjetuju!

Tehnički koraci za web sajt

Korak broj 1. Kupovina webhostinga. Ukoliko već imate neki shared web hosting, onda ovaj korak možete preskočiti a ne morate.

Korak broj 2. Povezivanje domenskog imena i web hostinga.

Korak broj 3. Izrada web sajta.

niša niche seo wordpress web sajtEvo nekoliko grešaka koje se često dešavaju početnicima!

Greška 1. Zalijetanje oko imena sajta! Vidi čovjek zgodno ime, pa ga odmah kupi bez istraživanja oko niše. Zašto je ovo problem? Pa ako imate novca za bacanje, onda nije ali zar nije bolje pametno trošiti novce? Da budemo realni, zaradom od web sajtove se ne počinju baviti mamini i tatini sinovi – oni jednostavno otvore kafić i tako mlate pare. A za nas ostale, svaki dolar je važan. Ovo naravno ne znači da se trebate maksimalno stisnuti oko para jer ko ne ulaže, ne može ni da kupi plodove svog rada.

Greška 2. Zalijetanje oko niše. Ovdje odmah treba da pitate sebe da li pravite web sajt radi zarade ili zbog toga što samo želite da imate sajt? Zašto ovo pišem? Kao i na svakom poslu, nekada morate da radite stvari koje i ne volite previše ali kao i u svakom poslu na kraju dobro obavljenog posla dolazi zarada. Tako da to što vas uopšte ne zanima golf2 to ne znači da ne  treba da pišete o njemu jer možda će vam baš taj sajt donijet najviše zarade.

Greška 3. Nedovoljna upućenost u uslove korištenje webhostinga i uslova vezano za to. Doći ćemo do toga.

To je to. E, sad ovdje prestaje uvodni dio ovog sajta! Članci koji će tek doći biće sa malo više pravih slika vezanih za stvari koje sam pominjao u predhodnim člancima. Sa ovime se završava uvodni dio! 🙂