Plaćeni vs. besplatni web hosting

Ne znam koliko godina imate i kakva životna iskustva ali prije ili kasnije svi shvate istu stvar – ništa na svijetu nije besplatno. Tako je i sa web hostingom. Možda će se na prvi pogled činiti besplatno ali nije. Što bi Dragan Torbica rekao “Tačno, Đoko jeste a u stvari nije”.  Aj da vidimo šta je plaćeni a šta besplatni web hosting i šta je bolje!

Besplatni web hosting

besplatni web hostingŠta znači besplatno? Znači da ne morate da plaćate bilo šta za web hosting. Kako to? Zašto neko daje besplatan web hosting? Zato što želi da vam pomogne? Zato što je humanitarna organizacija ili nešto slično? Zato što u vama malom čovjeku vidi potencijal? Pa možemo reći da su sva tri odgovora DA, DA/MOŽDA, DA ali ustvari NE, NE, NE! Da li kompanija koja daje besplatni web hosting zato što želi da vam pomogne? Da, ta kompanija želi da vam pomogne da se i vi upustite u svijet weba i da kreirate svoj prvi web sajt ili svoj prvi blog ali pod određenim uslovima. Uslovi su najčešće određena ograničenja u mogućnosti uklanjanja ili dodavanja određenih stvari, nemogućnost instaliranja drugih softvera ili korištenje samo njihove oglašavačke mreže. Znači web hosting je besplatan ali nemate potpunu kontrolu nad svojim webhostingom. Da li je  kompanija koja nudi besplatan web hosting humaniatrna organizacija ili nešto slično? Možda ali ustvari ne. Kompanije koje nude besplatan web hosting obično za primarnu djelatnost, tj. djetatnost koja im donosi novac od koga mogu da radnicima djele plate a da direktori voze nova skupa auta imaju nešto drugo a webhosting im dođe više kao hobi. Webhosting uglavnom koriste za povećanje popularnosti svoje kompanije ili guranje svojih servisa kroz besplatni web hosting. To vam je kao kad imate firmu koja prodaje stanove i svakom kupcu date besplatno ulazna vrata ali po izboru firme i da na ključevima novi vaš privjesak. Gdje god da krenete vi ćete govoriti kako ste dobili ulazna vrata i kako je to super! I kada god izvadite ključ, vi njega reklamirate. Da li kompanija u malom čovjeku vidi potencijal? Da, vidi potencijal ali NE za malog čovjeka nego za sebe jer svako je potencijalni kupac i korisnik. Na zapadu su to davno skontali i bitka za novog korisnika je najvažnija. Zbog toga se uglavnom daju popusti i nude besplatne stvari. Takav je slučaj i kod besplatnog webhostinga. A takođe, nova mušterija kod jedne kompanije je mušterija manje kod druge a konkurencija je nešto na šta se gleda kao na Moniku Beluci  bez grudnjaka – ne skida se pogled sa nje.

Plaćeni web hosting

besplatni web hostingKod plaćenog web hostinga, morate da platite da bi imali web hosting. I to je jedini minus. Sve ostalo su plusevi. Imate potpunu kontrolu i slodobu vezano za moguće aplikacije koje možete instalirati. Dobro, ako ćemo iskreno tu ste ograničeni sa izborom ali bar imate neki izbor i pošto svi prate konkurenciju, broj aplikacija se iz dana u dan povećava! Vaš web hosting možete da iskoristite za blog, web sajt, neku aplikaciju ili nešto drugo. Kod plaćenog popusta, nema guranja servisa webhosting kompanija na mala vrata jer vi niste potencijalna mušterija – vi JESTE mušterija! A mušteriju uvijek treba zadržati! Važno je samo da im redovno plaćate tako da ne moraju da viču SHOW ME THE MONEY!!!!

Šta je bolje?

besplatni web hostingAko se tek upoznajete sa svijetom weba, onda je bolje uzeti besplatni web hosting. Obično sa besplatnim web hostingom dobijete i besplatan domen ali uz dodatak webhosting kompanije. Tako, npr. na bloggeru na svako domensko ime ide blogspot.com pa se onda vaš sajt zove vašsajt.blogspot.com ali to je besplatno a svi znamo da se poklonjenom konju ne gleda u zube. Naravno, sve dok vam ti ne treba konj za trke a onda se počne gledati u zube i onda smo spremni platiti konja, tj. web hosting. Ukoliko pravite web sajt zbog zarade od reklama, onda je bolje koristiti plaćeni web hosting jer je mogućnost ubacivanja reklama sa neke od reklamnih mreža brža. Naravno, uvijek je moguće da postojeće sajtove/blogove prebacite sa besplatnog webhostinga na plaćeni!

Ako ste početnik, krenite prvo sa besplatnim, čisto da vidite kako to ide na webu i da steknete malo osjećaja za pisanje i odjavljivanje postova.