A šta je mikro niša ili micro niche?

U predhodnom članku sam objasnio šta je niša. I vidjeli ste onu sliku sa 3 police? Na gornjoj polici su samo zvona (bar meni liče na zvona). I sad kad vam neko donese zvono, gdje ćete ga staviti? Naravno, tamo gdje žena kaže a to je sa ostalim zvonima. E, ta polica se onda zove mikro niša. Što baš mikro niša? Pa nemam pojma, mogla se zvati i podniša ili mala niša što se mene tiče ali eto zove se mikro niša.

Šta je mikro niša?

mikro niša micro nicheMikro niša je prostor gdje ćemo smještati tačno određene stvari! Aj da malo promjenimo sliku za objašnjavanje! I još jednom samo da se kaže da niša nije špajz! 🙂 Vidite kako je ova vrijedna domaćica spremila zimnicu? I vidite da su tegle tako poslagane da imate police za kisela paprike, kisele krastavce, pa za slatko pa se na vrhu vidi i vatrena voda u narodu poznatija kao rakija? To što ona tačno grupiše iste stvari na jedno mjesto je mikro niša. Znači, za kisele krastavce samo donja polica, tj. mikro niša. I onda kada ona uđe u špajz po kisele krastavce, nema šta da zvjerla po policama nego odma’ na donju!

Šta je mikro niša u web smislu?

Izraz mikro niša se koristi inače samo u web smislu. Pod pojmom mikro niša podrazumjevamo usko definisanu oblast interesovanja. Naprimjer, web sajt http://ricinusovoulje.blogspot.com ima mikro nišu ricinusovo ulje jer piše samo o ricinusovom ulju dok bi sajt koji bi se bavio generalno prirodnim uljima imao nišu prirodna ulja.

Ako se pitate pa zar nema svaka tema svoju pod temu i da se tako može ići do tako do nivoa atoma, u pravu ste. Može se ići ali da li želite? Evo malog (da ne kažem mikro) primjera. Zamislite da želite da za svoj sajt izabere mikro nišu prirodne kreme bazirane na kikirikiju (ovo sam izmislio ali pitanje za žensku populaciju – da li postoje kreme bazirane na kikirikiju?). Da li mislite da ćete imati više posjeta vi koji samo pišete o kikiriki kremama ili neko ko ima nišu prirodne kreme a u šta ulazi u krema bazirana na kikirikiju?

Odluka da li izabrati nišu ili mikro nišu treba bazirati na tome koliko je opširna niša, tj. mikro niša. Na primjer, niša o automobilima je toliko široka i tu možete pisati o tome kako kupiti auto, prodati, kako popravljati fiću, golfa, pežoa, itd. Ok, onda smanjite nišu. Manja niša bi bila popravak golfa 2. Ovdje možete pisati o limariji, o majstorima, o mehanici, itd. Da li treba ići još jedan korak dalje i izabrati mikro nišu koja je fokusirati samo na popravak amortizera gepeka golfa 2, prosudite sami. Ako mislite da ćete imati dovoljno posjete za ovu mikro nišu, onda je to to!

Mikro niša je mač sa dvije ostrice. Ukoliko uzmete premalu mikro nišu, onda ste automatski izgubili dio tržišta jer neko ko traži kako zamjeniti ulje na golfu 2, internet put ga sigurno neće nanijeti na sajt koji se bavi samo amortizerima gepeka tog istog golfa 2. Šta je dobra strana kod mikro niše? Pa pišete samo o toj jednoj stvari. Ako mislite da možete dovoljno razviti temu za neku mikro nišu(ricinusovo ulje i ovaj sajt) onda nećete trošiti svoje vrijeme pisajući o nečemu drugom i tako rasipati svoje vrijeme na više stvari odjednom.

Ukoliko omanete sa odlukom da li koristiti nišu ili mikro nišu, jedina stvar koju gubite je vrijeme a ukoliko se planirate baviti pravljenjem web sajtova da bi zarađivali pare shvatićete da je to vrijeme veoma dragocjena stvar.

I da! Ovo je jedna od najvažnijih stvari za uspješan web sajt!