Gdje registrovati domen

Već sam u nekoliko predhodnih članaka pisao šta je to domen, domensko ime i šta to znači. Takođe sam pisao i o tome zašto je to važno, kakav mogući uticaj to može imati na vaš sajt, posjetu i SEO. U ovom članku ćemo pisati o tome gdje registrovati domen,tj. gdje ga kupiti. Ukoliko niste pročitate te članke(a ne bi bilo loše da ih pročitate pošto možete naći detaljnija pojašnjenja), evo je jednog brzinskog kursa.

Šta je domen ili domensko ime? Najjednostavnije govoreći to vam je ime i prezime vašeg sajta a još jednostavnije to vam je ono što piše u adresnoj liniji u vašem web browseru. Evo par primjera šta je domen. Za Facebook to je facebook.com, za Google to je google.com, za Web za početnike to je webzapocetnike.com,  za Domcomp je https://www.domcomp.com/  , itd. Mislim da ste shvatili.

Zašto je domensko ime važno? Pa… Svaki sajt, svaki blog, bilo šta što je na Internetu ima domen. Kada kucate ime nekog sajta u adres baru, vi kucate zapravo domen tog sajta, tj. njegovo ime i prezime. Da bi neko mogao da dođe do vašeg sajta, vaš sajt mora da ima ime i prezime, tj. domen! Još jednom napominjem da detaljnije o ovoj temi možete pronaći u starijim člancima na ovom sajtu.

Šta znači registrovati domen?

Takođe, važna stvar je i da shvatite šta znači kupiti a šta registrovati domen. Registrovati domen i kupiti domen je ista stvar. Neko koristi jednu terminologiju, neko drugu. Stvar je izbora. Takođe, važno je znati da tehnički gledano, registracija domena, tj. njegova kupovina nije trajna nego vrijedi određeni vremenski period. Ovo možete shvatiti kao iznajmljivanje zato što to i jeste. Najmanji period na koji možete kupiti domen je godinu dana. Nakon tog perioda domen možete da “obnovite” ili da ga ne obnovite. U tom slučaju on će biti slodoban i neko drugi će ga moći kupiti!

Gdje registrovati domen

gdje registrovati domen kupitiPostavlja se pitanje gdje kupiti domen, tj.gdje registrovati domen? U principu, od bilo koga da kupite dobićete isto. U nastavku teksta ću navesti samo nekoliko svjetski najpoznatijih firmi koje se bave registracijom domena! Neću pisati o cijenama, samo ću navesti najpoznatije!

  1. Goddady – pošto ga lično koristim, moje mišljenje je totalno subjektivno po ovom pitanju. Koristim ga već 3 godine i veoma sam zadovoljan. Česte promocije, prva godina skoro uvijek mnogo jeftinija. Jednostavan za koristiti. Definitivno preporuka.
  2. NameSilo – jedan od definitivno najzanimljivijih registrara domena! Zašto? NameSilo ima jednu veoma zanimljivu osobinu. Ukoliko želite domain privacy(pisao sam o ovome), oni će vam to omogućiti potpuno besplatno! Zašto je ovo važno? Zato što je to na npr. Godaddy 8$ godišnje, što npr. nije mala cifra. Ukoliko imate jedan ili dva sajta, ovo vam možda neće značiti previše ali ako imate npr. 20 sajtova koji koriste domain privacy…
  3. NameCheap – takođe jedan od najboljih na svijetu! On takođe, isto kao NameSilo a to je besplatnu domain privacy.

Ja sam ovdje nabrojao samo tri (po meni) najveća i najpoznatija. Ukoliko vas zanimaju i ostali veći registri, to možete ovdje da pogledate http://www.sveznan.com/internet/gdje-kupiti-domenu/

Skoro sve firme koje se bave ovim imaju mogućnost plaćanja koristeći PayPal, jednostavne korisničke interfejse i slično. Obično se ove firme “usput” bave i web hostingom pa nije rijedak slučaj da dobijete besplatno domen ako kupiti hosting kod njih. Više o tome pogledajte ovdje http://lifehacker.com/5943452/five-best-domain-name-registrars

 

gdje registrovati domen kupitiMislim da nema smisla da se dalje nabraja jer zaista dosta veliki broj firmi se ovime bavi! Postoje zaista mnoge kompanije koje se bave registracijom domena. Zašto postoji toliko mnogo ovih kompanija? Realno govoreći, prodaja domena je zapravo prodaja magle ali magle koju morate kupiti da bi mogli imati sajt. Zašto to kažem? Pa zato što domen ne zauzima apsolutno nikakve resurse, to je samo ime koje vodi do vašeg sajta. Ako se pitate ko je zaista vlasnik domena (pošto ga vi samo iznajmljujete na određeni vremenski period), postoji agencija koja se zove ICCAN. Ukoliko vas zanima koliko se zaista firmi bavi prodajom domema, to možete da pronađete na stranici ICCAN-a ili na ovom linku https://www.icann.org/registrar-reports/accredited-list.html