Izbor web hostinga – tehnički dio

Već sam pisao o izboru web hostinga. Jedna od najvažnijih stvari je naravno cijena. Većina ozbiljnih web hostinga ima slične tehničke karakteristike i to su:

  • bandwith
  • veličina fajl sistema koji vaš web hosting paket pruža
  • broj domena(čitaj sajtova) koji se mogu nalaziti na hostingu

To je otprilike to.

Takođe, sve zavisi za šta vam služi web hosting, tj. koliko sajtova planirate “hostovati” na njemu, da li će se na njemu nalaziti jedan ili više sajtova, itd.

Izbor web hostinga – tehnički dio

Koristiću konkretne brojeve pošto imam dva shared web hostinga kod dvije različite kompanije.

Izbor web hostinga – bandwith

Da bi vam bilo jasno šta je bandwith, morate biti malo tehnički “potkovani”. Bandwith je protok saobraćaja. Može biti dolazni i odlazni a može se gledati u ukupni, tj. kombinacija odlaznog i dolaznog saobraćaja. Ono što je važno za web hosting je da izaberete da vaš hosting ima neograničen bandwith.

Dopuna 1 – nakon migracije sajtova sa HostGatora na HawkHost, dobio sam mail upozorenja od HawkHosta da će mi hosting biti suspendovan jer koristim previše bandwitha! Ispostavilo je da je ovo neograničeno zapravo 1TB protoka dnevno. Ako se pitate, šta može da potroši 1TB protoka dnevno… kod mene, konkretno, GIF-ovi! Iako sam kod HostGatora imao iste sajtove, nikada nisam dobio ikakva upozorenja ovakvog tipa.

Izbor web hostinga – veličina fajl sistema

Konkterne cifre su ovakve:

  • HostGator 20GB
  • HawkHost 10GB

Možete pomisliti da je ovo malo jer vaš laptop ima 500GB hard disk. Naravno, na fajl sistem koji dobijate na korišćenje na hostingu dobijate je predviđen da se koristi samo za fajlove koji imaju veze sa vašim sajtom ili sajtovima. A to nije puno. Neki prosječan sajt nije veći od 50-ak MB.

Iskreno, iz mog iskustva 10GB je sasvim dovoljno za fajl sistem.

Izbor web hostinga – broj domena

Neki web hosting kompanije nude različite pakete. Najčešće se nude dva a neke nude i više paketa. Prilikom odabira veoma važna stavka je da li vaš web hosting podržava jedan ili više domena. Prosto rečeno, ovo znači koliko sajtova može biti na vašem hostingu, jedan sajt ili više njih. Obično, ako postoji paketi za jedan domen ili više njih sve karakteristike su iste što se tiče veličine fajl sistema i bandwitha. Naravno, postoji i razlika u cijeni ali ona je neznatna.

 

Izbor web hostinga  – konačna presuda

izbor web hostinga

U zadnje vrijeme sam počeo da malo više da vodim računa o parama pa sam tako u fazi migracije svojih wordpress sajtova sa HostGatora na HawkHost. Glavni i jedini razlog je cijena. Do nedavno HostGator je naplaćivao 11$/mo za webhosting sa neograničenim brojem domena dok je kod HawkHosta ovo bilo oko 4$/mo. Naravno, ukoliko se radi o nekom dužem periodu i ako ste nova mušterija imate dodatne popuste!

Cisto primjera radi prvi HawkHost za dvije godine hostinga sam platio 55$, što je 55$/24 = 2,30 $/m. Drugi HawkHost hosting sam kupio prije dvije sedmice dok su trajali popusti za Crni petak i taj sam kupio za 32$ dvije godine. 32$/24 = 1,33$ /mo .

 

Moj glas ide HawkHostu. Ovdje imate refferal link za hosting

https://my.hawkhost.com/aff.php?aff=9294