Šta je SEO ili kako biti prvi na Googlu – DIO PRVI

Vjerovatno ste već čuli priču o nekom momku ili djevojci iz komšiluka, škole, fakulteta ili neki vaš prijatelj poznaje nekoga ko poznaje nekoga ko zarađuje preko interneta i taj neko “mlati” pare i super zarađuje. I nakon te priče odlučite i vi da krenete vodama internet zarade. Napravite web sajt, napišete nekoliko članaka, ubacite par slika ili video sadržaja, ubacite reklame. Prolaze sati, dani, sedmice, vaš sajt nema posjeta što znači da je vaša internet zarada ista kao na početku, tj. nula. Pitate se gdje ste pogriješili, zbog čega je nema zarade. “Pa koliko je teško zarađivati preko Interneta, kad je on mogao, mogu i ja” – govorite sebi. I onda što bi rekao Petar Božović u filmu “Čekaj me, ja sigurno neću doći”  u sceni kako preboljeti veliku ljubav “Ili se obesiš ili ideš dalje”. U našem slučaju, mi možemo da kažemo “Ili odustaneš ili ideš dalje”. Ako odustaneš, shvatiš da zarada na internetu nije baš lagana i onda pričaš po komšiluku kako je to teško, kako je nemoguće se probiti, kako je kasno sada to raditi, kako si sve probao, sve cake, bla, bla, bla. Ako ipak odlučiš da ideš dalje i ne predaš se tako lako jer ljudi svaki dan prave nove stranice koje donose novac, onda pronađeš tog lika koji zarađuje na internetu a on ako je dobar i voljan da ti pomogne, reći će ti tehnike koje on koristi. Ako nije dobar, onda se okreneš forumima i isčitavanju tuđih iskustava.

Šta je SEO?

I tako čitate forume ili slušate tog drugara i svako malo se čuje SEO, SEO, SEO. Šta je SEO? SEO je skup pravila ili metoda pomoću kojih će vas internet (tražim domaću riječ za search engine) tražilica bolje rangirati. I dalje vam je nije jasno ovo šta pričam. OK, ajmo polako i ispočetna. Prvo šta znači SEO?

Šta je seo kako postici dobar seo wordpress

SEO – skraćenica od engleskih riječi Search Engine Optimization

Šta ovo zapravo znači? Prvo trebate znati  šta znači search engine.

Šta je search engine?

Search engine označava način na koji internet pretraživači pretražuju internet, tj. web stranice i način na koji ih sortiraju, tj. rangiraju. Internet pretraživači su sljedeći: najveći i najpoznatiji je naravno Google, pa onda idu Yahoo, Bing, Yandex, Baidu, Duckduckgo. Neki pretraživači djeluju više lokalno(npr. Yahoo za USA), neki su globalni. tj. cijela planeta ih koristi. Pošto je Google najveći i globalno najzastupljeniji pretraživač 90% SEO tutorijala i članaka je fokusirana na Google SEO. To da li neki pretraživač više djeluje lokalno ili globalno zavisi prije svega od politike firme koja je vlasnik pretraživača.

Šta je search engine?

Search engine predstavlja skup pravila koja pretraživači koriste da bi rangirali stranice. Zašto je ovo važno?  Kada ukucate neki pojam u pretraživaču na koje linkove idete? Obično su to samo oni koji budu na prvoj stranici. Da li ste ikada išli na 5. stranicu da bi nešto pronašli šta vas zanima? Ja lično veoma rijetko, skoro nikada! Kako neko dospije na prvu stranicu a neko na petu, tu odluku donosi search engine pretraživača. Odluka se donosi na osnovu toga koja su pravila/zahtjevi search engina ispoštovana ili nisu. Cilj je da budete prvi na pretraživaču. Zašto? Što ste bolje rangirani na pretraživaču, šanse da neko ode na vašu stranicu su veće. Veće šanse, više posjete; više posjete, veća popularnost/veća zarada.

Ok, a šta je SEO?

Šta je seo optimizacija kako imati dobar seo wordpressKod SEO-a je najvažnije ono O na kraju. Znači optimizacija! Zašto? Pa ako search engine uporedimo sa npr. igranjem basketa. Da bi dobro igrao basket, prvo moraš da znaš pravila. Ok, znaš da treba loptu obaciti u koš, šta je dupla, šta su koraci. To su osnovna pravila ali nećeš basket igrati u gumenim čizmama nego u patikama za basket. E, to je optimizacija. Mislim, može se basket igrati i u gumenim čizmama ali odraz/doskok/trčanje/znojenje. Mislim da shvatate šta je optimizacija.

Na koji način imati dobar SEO?

E, na ovo pitanje nema jednostavnog odgovora. Postoje neka generalna pravila ali postoje i finese i tu se krije optimizacija u tim finesama. Dosta znanja vezano za SEO sam naučio od Istoka Pavlovića čitajući njegov blog. Takođe, veoma važna stvar koju treba da znate je da se SEO pravila mjenjaju sa vremena na vrijeme. Ono što vrijedi danas, možda neće vrijediti za dvije godine.  Možete vi i dalje primjenjivati svoj način optimizacije ali danas je 2016. a ne 2008. Evo jednog od SEO pravila. Za dobar SEO kažu da treba imati minimalno 300 riječi u tekstu. Kako ovaj tekst ima više od 782 riječi a WordPress plugin za SEO (Yoast SEO) mi kaže da je SEO odličan, ovu temu ću podijeli u dva dijela. Dva dijela, znači dva članka; dva članka sa dobrim SEO imaju dva putu veću šansu od jednog članka sa dobrim SEO-om da dobro rangiraju!