Prije nego počnemo ….

… bilo bi veoma lijepo da se upoznamo sa samom idejom izrade web sajta kao i laičkim objašnjenjem kako to sve u principu radi. Trudiću se da objašnjenja budu što prostija tako da ako svojoj babi date da pročita ovo i ona bi trebala da shvati šta je webhosting, šta je domen, gdje se šta kupuje i tako to.

SEO web hosting domenKrenimo od početka onda!

Šta je web sajt?

Web sajt(eng. web site) vam je ono što vidite kad odete na internet. Bilo šta da otvorite na internetu je web sajt.

Šta je domen?

Domen je ime web sajta. Hrvati kažu domena. Međutim, tehnički gledano, domen(eng. domain) je ono što ide iza tačke a kompletno ime sajta se zove domensko ime(eng. domain name). Danas kada se u narodu kaže domen, uvijek se misli na ime sajta. Najpopularniji domeni su .com, .org, .info i tako dalje. Ovi navedeni domeni su globalni a imamo i regionalne domene po regijama ili državana (.eu za Evropsku uniju, .rs za Srbiju, .hr za ‘rvacku, bolan .ba za Bosnu…)

 I dalje ne kontam što nam treba domen?

Svaki računar koji želi da ima komunikaciju sa ostalim računarima ima nešto što se zove IP adresa. IP je skraćenica od Internet Protocol.  Nećemo objašnjavati šta je IP jer nismo na ispitu iz računarskih mreža. Da bi računari mogli da komuniciraju, svaki od njih treba da ima jedinstveno IP adresu. Web stranica se nalazi na nekom računaru koji ima IP adresu. Da nema imena web sajta, tj. domena onda bi naprimjer u adresnoj liniji web browsera pisali ovaj broj 176.32.98.166 i otišli bi na sajt Amazona. E, sad vi meni recite da li je lakše zapamtiti amazon.com ili 176.32.98.166? E, sad se sjetite koliko sajtova dnevno posjećujete i da bi umjesto njihovih imena morali da znate njihove IP adrese.

Koliko košta domen?

Cijena domena je nešto što je podložno ponudi i potražnji. Prva stvar koja se mora znati je da je domen jedinstven, tj. ne mogu biti dva ista imena. I kad neko kupi neki domen, on je njegov vlasnik. Znači on je samo vlasnik imena za web sajt. Vlasnik domena možete biti određeni vremenski period. Mislim da je najmanji vremenski period 1 godina. Kada prođe taj period, možete da produžite da bude vlasnik ili da neko drugo kupi to ime za web sajt. Cijena domena zavisi od samog domenskog imena, domena, da li je neko već vlasnik toga i ako jeste da li ga prodaje. Raspon cijena ide od nekoliko dolara pa do nekoliko miliona dolara. Znam šta sad mislite “MILIONE DOLARA?!?” Da, MILIONE dolara. Evo nekoliko primjera: mm.com prodan za 1,200,000 dolara, dating.com za 1,750,000 dolara, fly.com za 1,750,000 dolara. Da još jednom ponovim, DOMENSKO IME je SAMO IME! Zamislite da neko kupi samo vaše ime za te pare? Nije to fabrika, nije to auto, nekretnina! I da ponoviću još jednom, DOMENSKO IME je SAMO IME! Postoje naravno i sajtovi koji nude besplatna domenska imena ali je tu obično uslov da to domensko ime pripada njihovom domenu. Šta to znači? Pa to znači da ako domen shvatite kao prezime, npr. Pit.com a domensko ime kao ime, npr. AngelinaJolie onda se ne možete zvati AngelinaJolie.com nego AngelinaJolie.Pit.com. Znači možeš se besplatno zvati AngelinaJolie.Pit.com ili da platiš pa da se zoveš AngelinaJolie.com.

Kako se pravi web sajt?

SEO web hosting domen kako Lijepo! 🙂 Sreća vaša pa se neko dosjetio da napravi CMS (WORDPRESS, JOOMLA, itd.) i druge grafičke alate za izradu web sajtova jer da nije učili bi HTML, PHP, Javu, JavaScript i ostale web tehnologije! Ajd, ovako! Otiđite na svoj omiljeni web sajt. Desni klik mišom, ima negdje da piše View Page Source i klikneš na to. E, ta silna pisanija vam je web sajt. Ako mislite da je to pravi put za vas, odmah napustite ovu stranicu.

Ako vas je ovaj tekst prepao, nemojte biti tužni i zabrinuti kad ovaj dječak jer kada savladate sve ovo bićete glavni baja!

Šta je webhosting?

Recimo to ovako, postoje čike koje iznajmljuju za pare svoje računare tako ti staviš kod njih svoj web sajt. Jednostavno rečeno tu vam “stanuje” web sajt. Nemojte da budete tužni što je vaš web sajt  podstanar u tuđini. Nije to k’o kod nas. Ako se pitate zašto ja ne bi kod sebe kod kuće stavio svoj web sajt da mi radi na mom računaru i da ga ja kontrolišem kako ‘oću evo nekoliko dobrih razloga. Šta ako vam crkne računar? Šta ako komšija vari pa vam stalno iskače osigurač? Šta ako se neko sjeti da bi mogao da proda one kablove što su one lole iz Telekoma stavljale u zemlju? Šta ako mama odluči da usisava a svi znamo da utičnica nikad dosta i baš od svih utičnica ona za kabl od raučunara? I bilo šta da se desi, vaš sajt ne radi. Ovo su samo najbanalniji razlozi što je webhosting dobra stvar.

Koliko košta webhosting?

Zavisi. Webhosting se uzima na vrijeme, najmanja vremenski period je mjesec dana. Cijena ide od nekoliko dolara pa naviše. Ovdje ćemo detaljno obrati HostGator webhosting jer ga ja koristim. Kod HostGator-a živi dosta sajtova kao podstanari ali kod njih niko ne usisava niti vari pa ne iskače osigurač i najvažnije ne kradu se kablovi od Telekoma!

Kakve veze imaju webhosting i domen?

Kao i svaki podstanar, da bi neko znao gdje da te nađe, moraš reći kako se zoveš i kažeš drugima kako se zoveš tako da kad te neko traži(jer si bijeda i podstanar u tuđini) može da te nađe… E, to je to prosto objašnjeno!

Šta je SEO?

To vam je da kad neko pita nešto na internetu da ste vi među prvima kod kojih će naći odgovor na svoje pitanje. Što bi rekao Dragan Torbica “Tačno, Đoko a u stvari nije”. SEO je skraćenica od Search Engine Optimization. Kad vi nešto pitate na Googlu, postoje pravila  kako on sortira rezultate, tj. zašto nešto stavi da je na prvo mjesto a nešto na 125-om. Zašto je ovo VEOMA važno? Pa da li ste vi ikada tražili odgovor na svoje pitanje na 10-oj ili 15-oj strani rezultata? Nisam  ni ja. E, zato je važno. Primjer:  kad ukucate na googlu “problemi sa kolegama” na prvom mjestu je lavieblog.com. Zašto zato što je SEO pametno i dobro napravljen!

SEO wordpress web hosting domen kakoJednom kada pohvatate sva pravila, fazone i štoseve bićete kao Ang sa vodom, vatrom, zemljom i vazduhom! Jednom kada uđete u štos i pohvatate šta je šta vidjećete kako to zaista nije potrebno da završite ETF da napravite web sajt, kupite domen, kupite web hosting, koristite WordPress, napravite dobar SEO i sve što ide uz to. Ako vam ne bude jasno, pitajte svoju babu, a ako ni ona ne bude znala elektraš vam ne gine!